Sunday, November 26, 2006

Неочакван ангажимент

Най-неочаквано в четвъртък сутрин Йордан Ефтимов ми се обади и ме помоли да го замествам като водещ на предаването "Културна рулетка" по Програма "Христо Ботев" на БНР - в неделя от 10:00 до 12:00 ч. Така че ето че днес за първи път в живота си водих предаване по радиото и смятам, че мина добре. Разбира се, нямах време нито да се подготвя добре, нито да се упражнявам. Създаде се и една екстремна ситуация, тъй като първият от гостите Владимир Трендафилов закъсня, но не знаехме дори дали ще дойде но излязохме от нея. Много съм доволен от разговора с Владо Трендафилов, тъй като поставихме много въпроси, на които тепърва трябва да се търси отговор. Вторият ми гост Геаргана Рачева от издателство "Intense" като интересни неща в рубриката "Кино и книги", хареса ми и сравнението, което направи с проекта "Митовете", който тяхното издателство осъществява за България, с "Игра на стъклени перли" на Хесе. Третият ми гост Юлиан Жилиев каза по няколко думи за книги, които са му харесали, и влезе в задочен спор с Владо Трендафилов, тъй като Жилиев похвали "Светове" на Зарев. Всички, които са слушали предаването, казаха, че е минало добре. Единствено Йордан Ефтимов ми писа, че си личало, че се притеснявам, но това нямаше как да се избегне напълно. Интересно е, че почти веднага след предаването се обади баща ми, когото не бях виждал от няколко месеца и каза, че е слушал предаването. След това се видяхме на по чаша бира, за да го обсъдим.

Wednesday, November 15, 2006

Слънчев ден, но с много работа, тичане по задачи и пр.


Най-хубавото на 15-ти ноември беше слънчевото време. Иначе много работа, също така тичане из София, плащане на сметки, купуване на части за счупени електроуреди и тем подобни глупости. Срещане на някои познати, но за малко. Изобщо такъв ден ти блокира мисленето и накрая ти е трудно да правиш каквото и да било. Все пак си купих "бозайници" на Пиер Меро и утре още в сутрешното метро ще запо
чна да я чета. Другият светъл лъч е, че Красимира Джисова ми прати свои нови стихотворения за сайта, макар че ми идват малко в повече с мрачното си настроение и темата за самоубийството, която напоследък явно й е любима.

Saturday, November 04, 2006

Награди за приятели


Тази седмица двама души, които уважавам и харесвам, спечелиха ценни литературни награди - Кристин Димитрова получи възможността да напише роман по проекта "Митовете". Това стана ясно в сряда, на първи ноември, в голямата книжарница "Хеликон" в София. Сред 40-те написали първа глава от романа, нейният текст е бил най-харесан от журито. Честно казано много се зарадвах, че точно Кристин Димитрова ще е първата българка участвала със свой роман в "Митовете", защото много харесвам нейната поезия, както и някои от разказите й. За съжаление настроението ми беше малко помрачено от присъствието на церемонията на неразделната двойка Ангел Игов и Емануил А. Видински, ама няма какво да се прави. Днес пък научих, че Камелия Спасова е спечелила конкурса за поезия за млади автори "Веселин Ханчев". Макар и малко късно, тук справедливостта възтържествува и една авторка, чиято поезия много харесвам, спечели заслужена награда. Но по-важното е, че най-после ще може нейните стихове да бъдат събрани в книга. Странно е, че човек с толкова много публикации и с толкова много сборници, излезли и благодарение на нея, досега нямаше книга. Но ето че най-късно догодина по това време ще можем да направим премиера на книгата й. (На снимката отляво е Камелия Спасова.)

Начало


След като си дошъл тук, значи по една или друга причина си заинтригуван от мен. На какво се дължи това - няма как да знам. Но дано не е само за събиране на клюки и правене на интриги. Ето няколко думи за мен: В професионален план редактирам сайта за художествена литература, литературна критика и хуманитаристика "Литературен клуб" - ако още не си попадал на него, сега е моментът да го направиш на адрес http://litclub.com - също така си имам и друга работа, тъй като от сайта не печеля пари. Иначе обичам да чета книги - но докато при публикуването в сайта съм много стриктен в подбора, в моя собствен избор на четиво не съм взискателен и чета всякакви неща, включително и пълни боклуци. Например преди няколко години имах един период, в който четях само уестърни, преди това пък - само Артър Конан Дойл и Агата Кристи. Като ученик си падах и по книгите-игри. В момента любимите ми автори са Пол Остър, Орхан Памук, Харуки Мураками. Също така прочетох два пъти "Одисей" на Джеймс Джойс. Освен с четене на книги, се занимавам и с други неща, обичам да слушам рок музика, да пия бира, както и да вървя пеша. Може би това е достатъчно засега. А, щях да забравя. Снимката е от сватбата на моя приятел Иван Христов с американката Анджела Родел. Прати ми я преди два дни и затова я пускам тук, макар че не е по темата.